UA-53542336-1
top of page
Search
Writer's pictureIzokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai

Namų darbai vairuotojams iki sausio 1 d.

AB „Regitra“ žada, kad nuo sausio 1 d. beveik 300 tūkst. vairuotojų pažymėjimai gali būti „užšaldyti“ dėl to, kad teisę vairuoti transporto priemones turintys asmenys neturi galiojančios sveikatos pažymos arba jos galiojimas eina į pabaigą.

 

Nuo 2025 m. sausio 1 d. įsigalios Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimas, kuris numato, kad nepasitikrinusių sveikatos vairuotojų turimi vairuotojo pažymėjimai bus skelbiami negaliojančiais. Laiko liko jau visai nedaug, o ypač turint galvoje, kad didelė dalis vairuotojų suskubs sveikatą tikrintis „paskutinę minutę“ - grėsmingai artėjant didžiosioms metų šventėms.

Tiesa, sveikatą reikėtų pasitikrinti ne visiems vairuotojams, o tik tiems, kurių sveikatos pažyma jau nebegalioja arba jos galiojimas eina į pabaigą. Vairuotojai pasitikrinti, ar sveikatos pažyma nebegalioja gali savarankiškai prisijungę per savitarną AB „Regitra“ internetinėje svetainėje – www.regitra.lt

 

Nesuspėjus pasitikrinti sveikatos ir negavus atitinkamos pažymos iki sausio 1 d., automatiškai bus sustabdytas vairuotojo pažymėjimo galiojimo terminas, tačiau tai nereiškia, kad vairuotojas praras teisę vairuoti transporto priemonę – pasitikrinus sveikatą ir gavus pažymą vairuotojo pažymėjimas galios be jokių papildomų veiksmų atlikimo.

 

Sveikatą vairuotojo pažymėjimui galima pasitikrinti Lietuvos sveikatos įstaigose, teikiančiose atitinkamą paslaugą. Svarbu paminėti, kad I grupės (AM, A1, A2, A, B1, B, BE) vairuotojams, kurių amžius yra iki 65 metų sveikatos pažyma suteikiama 10 metų, nuo 66 iki 79 metų – 5 metų, o nuo 80 metų – 2 metų laikotarpiui. Sveikatos patikrinimo procedūra vairuotojo pažymėjimui nėra sudėtinga ar ilga procedūra ir susideda iš keleto etapų, tokių kaip, regos, klausos patikrinimo, kardiologo apžiūros ir kt.

 

Laikotarpiu, kuriuo vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus sustabdytas, vairuoti transporto priemonę draudžiama. Atitinkamai Administracinių nusižengimų kodekse numatyta sankcija už transporto priemonių vairavimą nepasitikrinus sveikatos nustatytu periodiškumu - nuo trisdešimt iki penkiasdešimt eurų.

 

Svarbu atkreipti dėmesį, jog Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatyme numatyta, jog draudikas, sumokėjęs išmoką, turi teisę reikalauti, kad sumokėtas dėl padarytos žalos sumas grąžintų už žalos padarymą atsakingas asmuo, jeigu jis arba asmuo, už kurį jis atsako padarė žalą neturėdamas teisėto pagrindo vairuoti transporto priemonės ar neturėdamas teisės vairuoti šios rūšies transporto priemonės. Kitaip tariant, įvykus eismo įvykiui, draudimo kompanija nors ir atlygintų dėl įvykio kilusią žalą, tačiau vėliau atitinkamos sumos turėtų teisės pareikalauti iš žalą padariusio vairuotojo, kurio teisės „užšaldytos“.

 

Be to, daugelis draudimo kompanijų, draudžiančių automobilius kasko draudimu draudimo taisyklėse yra nusimatę nedraudžiamuosius įvykius, tarp kurių, kaip taisyklė, ir tai, jog automobilį vairavo asmuo, kuriam sustabdyta teisė vairuoti transporto priemones, kas reiškia, jog įvykus eismo įvykiui, kurio metu automobilį vairavo asmuo su „užšaldytu“ vairuotojo pažymėjimu, draudimo kompanija galimai atsisakys atlyginti patirtą žalą.

 

Advokatų kontoros „Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai“ advokatė Sabina Izokaitienė primena vairuotojams, jog nuo sausio 1 d. nepasitikrinusių sveikatos vairuotojų pažymėjimai bus sustabdyti, kas reiškia, jog tokie vairuotojai neturės teisės vairuoti iki kol negaus atitinkamos sveikatos pažymos. Vairavimas po sausio 1 d. su “užšaldytu“ vairuotojo pažymėjimu gali sąlygoti tiek nuobaudos skyrimą, tiek dideles problemas dėl draudimo, kilus eismo įvykiui.



Comments


bottom of page